Medskaper av Skype, Jonas Kjellberg: Store endringer i vente – ny finansteknologi vil revolusjonere betalinger

Den neste store endringen er allerede rett rundt hjørnet, og den kommer til å revolusjonere bankbransjen. Denne spådommen kommer fra en mann som det er verdt å lytte til – han var faktisk med på å etablere Skype, selskapet som skapte store endringer i telekombransjen.

Jonas1Jonas Kjellberg, som foreleste på OpusCapitas årlige Finance Forum, mener at blockchain-teknologien har potensial til å bli bankvesenets internett. Situasjonen minner mye om den omveltningen som fant sted i telekombransjen etter lanseringen av den første iPhone og fremveksten av apper.

– I dag er banksektoren fullstendig sentralisert. Med blockchain-teknologien kan alle delta, og det fører til en fullstendig desentralisert situasjon. Hvis du sjekker hvilke alternativer som finnes for å kunne gå til en bank for å få utført en tjeneste, vil du innse at det allerede finnes et stort utvalg av nye, tilgjengelige tjenester, fastslår Kjellberg. Han påpeker at risikokapitalens investeringer i etableringer innenfor finansteknologi er mangedoblet i løpet av de siste årene.

Kjellberg sier at han alltid har vært interessert i å finne måter å endre spillet på. Han beskriver seg selv som serieentreprenør, investor, forfatter og far til fire barn. Dessuten foreleser Kjellberg i entreprenørskap på Stanford University i USA. Inntil nylig hadde han ansvaret for avdelingen for internettinvesteringer i Kinnevik Group, der han foretok en rekke vellykkede investeringer i flere nyetablerte selskaper, f.eks. Zalando.

Vil så denne nye finansteknologien føre til at tradisjonelle banker kommer til å forsvinne? Ifølge Kjellberg er det faktisk mer et spørsmål om å utvikle seg. Virkningene av blockchain og de nye teknologiene kommer først til å bli synlige innenfor innkjøp og alle typer kjøp.

– Om noen få år kommer vi til å se mange nye transaksjoner som ennå ikke er tenkelige. Sønnen min som liker å spille videospill, vil f.eks. kunne leie våpenet til en kinesisk medspiller i spillet i en halv time, og betale sikkert for det med den nye teknologien. Eller du kan betale meg for å få bruke Netflix-kontoen min for en kveld. Dette vil også føre til en endring i prosessene for hvordan vi logger inn og ut av tjenester.

Utnytte morgendagens goder

Jonas2Jonas Kjellberg spør publikum om de tror at de store vil slå det små, eller om det raske vil slå det trege. De fleste i salen setter pengene sine på det raske.

– Dette spørsmålet har alltid fascinert meg – er det virkelig sant at det raske vinner? Hvis vi ser på børsen, så er mesteparten av suksessene der store selskaper. Dessuten må jeg innrømme at fleste gangene jeg har mislykkes som entreprenør, er når jeg har vært virkelig rask. Da har jeg blitt slått av de store aktørene. Det er egentlig et lurespørsmål: det avhenger av situasjonen.

– Hvis du virkelig skal kunne endre spillet, må du skape et produkt som ikke har noen konkurranse og forstå hvordan du åpner opp for vekst. Et annet viktig moment er at du må gjøre det når verden er klar for den endringen du skaper. Det er hardt, svært smertefullt og vanligvis taper du. Noen ganger lykkes du.

Når det gjelder de store selskapene, sier Kjellberg at han ofte er forbløffet over hvor vanskelig det er for dem å være innovative og utnytte morgendagens goder. I hans vokabular innebærer ordet ”goder” kundetilfredshet som skapes av f.eks. funksjonene i produkter eller tjenester som er unike, fristende og nye for markedet.

– De fleste selskaper er flinke til å kutte kostnader. Et produkts funksjonalitet og effektivitet er enklere å løse, og det bør selvfølgelig ikke overses, men godene må oppdages og oppfinnes – og siden oppfinnes på nytt. På et eller annet tidspunkt kan ditt gode bli til en vare som konkurrentene dine også kan levere. Det er grunnen til at selskapene må fortsette å se inn i fremtiden, være innovative og kunne utnytte morgendagens goder.


Raskere e-fakturering
Automatiseringen blir intelligent
Medskaper av Skype, Jonas Kjellberg: Store endringer i vente – ny finansteknologi vil revolusjonere betalinger