Interoperabilitet er nøkkelen til utbredt bruk av e-faktura.

april 06, 2017

Sammen med den eksisterende europeiske e-fakturainfrastrukturen som finnes i dag, har PEPPOL-standarden potensial til å bli “The Game Changer” innen internasjonal e-faktura og e-innkjøp.

Er du ivrig på e-faktura? Hvis ja, så er PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online)  trolig noe du ser på allerede. Og hvis det ikke er det, foreslår jeg at du ser litt på det nå. Jeg tror at PEPPOL er i ferd med å nå vippepunkt, og endringen vil skje heller før enn senere. ›› FAQ om PEPPOL-nettverket

Opprinnelsen til PEPPOL er det Pan-European Public Procurement Online-prosjektet. Finansiert av EU-kommisjonen, der prosjektets mål var å forenkle elektronisk handel over landegrensene og gjøre det mulig for europeiske leverandører, store eller små, å gjøre elektronisk handel med hvilken som helst europeisk offentlig sektor. I 2012 tok OpenPeppol-foreningen opp tråden, og fortsatte videre med styring, vedlikehold og utvikling av de opprettede spesifikasjonene som nå forelå.

Interoperabilitet er nøkkelen

Grunnen til at jeg tror sterkt på PEPPOL og dens nødvendighet, er det faktum at det løser det største problemet medgrenseoverskridende e-faktura over landegrensene i dag - altså spørsmålet om felles interoperabilitet. PEPPOL-nettverket er en åpent, mange-til-mange-plattform, som er standardisert på alle tre nødvendige nivåer: adressering og ruting av meldingene, dokumentspesifikasjoner og infrastruktur av nettverket for overføring.

Med hjelp av disse viktige komponentene så kan interoperabilitet oppnås uten anstrengelser. Etter min mening er det nøkkelen til utbredt bruk av e-faktura. Interoperabilitet gjør det enkelt for enhver bedrift, uansett størrelse, for ha en løsning for e-faktura. E-faktura er nemlig det avgjørende for leverandøraktivering. I tillegg til e-faktura, kan PEPPOL-nettverket transportere andre, elektroniske forretningsdokumenter, hvilket kan være avgjørende for effektiv og oversiktlig e-anskaffelsesprosesser.

›› Peppol vil endre spillet gjeldende e-faktura

Aksesspunkt - Hvis du får tilgang til en, får du tilgang til alle

I dag er det 180 aksesspunkter (tjenesteytere) i PEPPOL-nettverket. Koble du deg til en av de PEPPOL-kompatible tjenesteleverandører, som OpusCapita, kan du nå alle de andre aksesspunktene og deres respektive kunder, enten det er et selskap i Norge, en aktør i offentlig sektor i Østerrike, eller en organisasjon i helsesektoren i England.

Interoperabilitet er den største fordelen med PEPPOL i praksis. Jeg har alltid tenkt at e-faktura skal være så lett som det er å overlevere et brev over til det lokale postkontoret, eller det er å ringe på mobiltelefonen. Hvis du vet partneren dins adresse eller telefonnummer, kan du kommunisere med ham på riktig måte, uansett hvilken operatør han bruker.

Aksesspunktene fungerer omtrent som postkontorer. Alt man trenger for å sende en faktura, er mottakerens PEPPOL-ID, som består av en landkode og mottakerens organisasjonsnummer (kilde: faktura.no)

›› PEPPOL når europa: Bli med i det voksende PEPPOL-nettverket!

PEPPOL er nødvendig også for B2B-kommunikasjon

Selskaper bør ikke fremmedgjøre seg fra PEPPOL bare fordi den har en bakgrunn som B2G-standard. Teknologien er moden, og PEPPOL spesifikasjoner har i lang tid blitt stadig mer i bruk også i B2B-handel, for eksempel i Norge. I tillegg er PEPPOL aktivt utvide sine standarder for å møte behovene til B2B-e-faktura enda bedre. Jeg tok nylig ledelsen for en av arbeidsgruppene, “avansere retningslinjer for fakturaens respons”. Jeg er også veldig glad for at PEPPOL og EESPA (European E-faktura Service Providers Association) har gått sammen om å akselerere e-faktura adopsjon i Europa. Mange tror at PEPPOL og EESPA sammen har et klart potensial til å endre spillet utenfor Europa.

Still krav om maksimal bredde

Den siste innsatsen fra EU for å fremme e-faktura er direktivet som pålegger offentlige etater for å støtte e-faktura og migrere til e-innkjøp innen utgangen av 2018. The global Billentis Market Report 2016 mener disse aktivitetene kan føre til en sterk medvind for e-innkjøp i privat sektor også, og jeg er så absolutt enig. Dette vil også øke populariteten til PEPPOL til et nytt nivå.

Les også The global Billentis Market Report 2017 her.

En smart ting for europeiske bedrifter å gjøre nå er å være klar. Å ta i bruk PEPPOL er i øyeblikket bare ett av mange alternativer på markedet. Det er fortsatt direkte forbindelser mellom forretningspartnere og selvfølgelig nettverk av tjenesteleverandører tilgjengelig for e-fakturautveksling. Det trenger ikke å være et enten-eller valg for selskapene, det skal heller ikke være en hodepine å begynne  med det heller.

AhtiblogAhti Allikas
Solution Owner, OpusCapita
Medlem av EESPA Executive Committee, Lead av faktura Response prosjekt i OpenPeppol.

Jeg har stor tro på at om noen års tid, vil landskapet for e-fakturering i Europa bli forvandlet, og e-faktura vil endelig bli "bare" fakturering. I mellomtiden bør du finne den beste partneren som kan gi deg alle fordelene med den minste anstrengelse, og la kompleksiteten med fakturaformater og standarder for e-fakturering bli løst av en tjenesteleverandør, og kreve maksimal bredde på tjenesten!