Fikk næringslivet til å holde pusten

september 26, 2016

Bruce Dickinson, Svein Gjedrem, Morten Goodwin og Kathrine Aspaas fikk norsk næringsliv til å holde pusten under Inspiration Day.

Torsdag 15. september arrangerte OpusCapita en dag til inspirasjon for de som jobber innen finans, IT og teknologi; Inspiration Day. Bruce Dickinson (Iron Maiden), Svein Gjedrem (tidligere sentralbanksjef), Morten Goodwin (førsteamanuensis ved Universitetet i Agder) og Kathrine Aspaas (Siviløkonom, journalist og forfatter).

 - Det har vært en fantastisk dag med et godt oppmøte og vi har fått svært gode tilbakemeldinger. Alle foredragene ga oss noe som vi kan ta med oss videre i arbeidsdagen, sier Sami Seikkula, administrerende direktør i OpusCapita.

 Svein GjedremEt politisk dilemma

Svein Gjedrem gav oss hans synspunkt på norsk økonomi i dag og kom med diagnoser som fikk stor oppmerksomhet i salen. Han advarte mot å bruke oljepenger i samme takt som nå og pekte på dilemmaene som regjeringen vil få i årene fremover.

- I neste valgperiode kan eventyret være over; Å kunne øke oljepengebruken, uten å trekke det fra den oppsparte kapitalen. Det vil være et kritisk punkt for norsk økonomi. Skal regjeringen trenge midler til nye ting, som å øke forsvarsutgiftene, øke innsatsen til nye veier og jernbane, må regjeringen enten trekke det fra oljefondet eller kutte i andre utgifter. Og dette vil bare forverres i årene fremover, forklarer Gjedrem.

Oljefondet er i dag landets viktigste næring målt ved forventet avkastning.

- En halv prosent endring i avkastning på fondet tilsvarer hele verdiskapingen i fiskeri og havbruk, sier Gjedrem.

 Bruce Dickinson 4Karismatiske Dickinson

For mange var det en spesiell opplevelse å se Bruce Dickinson. Han var svært karismatisk og fortalte om sitt liv på scenen med Iron Maiden, hans liv som forretningsmann – og små historier fra sitt eget familieliv.

Under foredraget fortalte han at du som gründer og sjef må ha mot og klare å stå alene. Velg folkene du har rundt deg med omhu. Det er de som vil stå ved din side når alt går virkelig galt. Dickinson oppfordret publikum til å sette ting i perspektiv, å se det store bildet og alltid reise seg igjen når den uunngåelige støyten kommer.

Hovedbudskapet i Dickinsons foredrag var at vi må være tøffe, men aldri slemme. Vi må balansere risiko, ansvar og gevinst for å bli en suksess. Vi må feire at folk er ulike og drømme mer, slik vi gjorde da vi var barn.

Midt i foredraget viste Dickinson frem sin mobiltelefon, som var en gammel Nokia 3310, som hang sammen med teip etter at han mistet telefonen i gulvet i fjor. Latteren satt løst i salen da Dickinson fleipet med at Nokia fant opp Finland. Poenget han til slutt kom frem til var at vi må snakke mer sammen. Det er mer effektivt og du skaper gode relasjoner ved å ringe eller å møte opp i person, enn å sende en epost, som du kanskje får svar på neste uke.

I tillegg til å være musiker og foredragsholder, har Dickinson sammen med resten av bandet, sitt eget flyselskap, ølmerke og mobilspill.

 Morten GoodwinDeep Learning

Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitet i Agder, kom på scenen med en iver og engasjerte straks hele salen. Kunstig intelligens er i ferd med å gjøre et inntog i alt fra bilkjøring til finansmarkedet. Han fortalte om Über som for kort tid siden, lanserte sine første fire førerløse biler og at Google lanserer «Google Car» i 2020. Videre forklarte Goodwin hvor mye kunstig intelligens kan forventes å bidra med i fremtiden.

- Kunstig intelligens utkonkurrerer nå mennesker i å forutsi hvilke kunder som er mest verdifulle, avdekker svinde, gjenkjenne bilder og tale, og mye mer, forklarer Goodwin.

Kunstig intelligens kan komponere musikk og male malerier. Det kan rette tekster bedre enn lærere og i flere tilfeller gjøre diagnoser bedre enn leger.

– YouTube bruker kunstig intelligens til å tekste videoer som blir lastet opp. Jeg ser mye dårlig teksting på TV, men nesten aldri på Youtube, sier Goodwin.

 Kathrine Aspaas 3EQ

Siviløkonom, journalist og forfatter Kathrine Aspaas var en frisk vind på scenen. Hun spilte piano, snakket om å våge å gjøre nye ting. Hun fortalte om den emosjonelle revolusjonen, som hun opplever at vi er på vei inn i nå. 

- Verden er i endring og vi må lære oss hvordan vi skal tilpasse oss den nye hverdagen med rask fremvekst av big data, robotteknologi og kunstig intelligens, sier Aspaas.

Det er visse egenskaper som ikke kan erstattes.

- Personlige relasjoner kan ikke erstattes av kunstig intelligens. Derfor er det emosjonell og sosial intelligens som er menneskets "konkurransefortrinn" fremover. Det er noe som må trenes på jevnlig, sier Aspaas.